Zaparcia to problem, który dotyka bardzo dużą część populacji nawet do 30%. Najczęściej polega on na oddawaniu stolca mniej niż 3 razy w tygodniu. Oznacza to w praktyce, że treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego (szczególnie w obrębie jelita grubego) zbyt długi okres czasu. Zatwardzenia dotykają częściej kobiet niż mężczyzn i mogą [...]
Oczyszczanie sokami i było swego czasu bardzo modne i zdawało się cudowną receptą na odtrucie organizmu z zanieczyszczeń i niby również toksyn. Dla niektórych był to także dobry wstęp do rozpoczęcia diety odchudzającej, a dla innych szybki sposób na zrzucenie kilku kilogramów przed planowaną imprezą. Najczęściej chyba jest ono kojarzone właśnie z [...]
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
Jak wiemy z licznych, poprzednich badań, soki owocowe (i ogólnie wszystkie napoje słodzone) mają negatywny wpływ na masę ciała, glikemię, mogą prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II. Z kolei świeże owoce wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Oszacowano, iż ryzyko jest o 12% mniejsze dla osób, które codziennie jadły owoce, w [...]
Utrata wagi może być bardzo trudna, gdyż zawsze wymaga wprowadzenia zmian w dotychczasowym odżywianiu i stylu życia. Dla osób, które do tej pory nie miały żadnych ograniczeń, wprowadzenie deficytu kalorycznego, ograniczenie ulubionych potraw i rozpoczęcie nielubianych ćwiczeń może być katorgą. Oczywiście wszystko jest kwestią nastawienia, [...]
Trójglicerydy to rodzaj tłuszczu (lipidów) znajdującego się we krwi. Kiedy spożywasz jedzenie, Twoje ciało zamienia nadmiar kalorii, których nie potrzebuje od razu, na trójglicerydy i magazynuje je w komórkach tłuszczowych jako zapas energii. Jeśli regularnie dostarczasz więcej kalorii niż potrzebujesz, poziom trójglicerydów we krwi może się [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
W dzisiejszym świecie zdrowego stylu życia wybór odpowiednich produktów spożywczych może być prawdziwym wyzwaniem. Na każdym kroku spotykamy się z etykietami obiecującymi zdrowie i lepsze samopoczucie, ale czy wszystkie te produkty są naprawdę korzystne dla Twojej diety? Okazuje się, że wiele z nich może przynosić więcej szkody niż pożytku. W tym [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Anna Nystrom (25 l.) to modelka fitness i internetowa sensacja ze Sztokholmu w Szwecji. Opowiadając o tym, jak rozpoczęła się jej kariera powiedziała: "Wszystko zaczęło się w 2013 roku, kiedy stworzyłam konto w mediach społecznościowych, podobnie jak wiele innych osób. W tym czasie przeżywałam trudny okres w życiu. Miałam kłopoty ze zdrowiem i nie [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Wielokrotnie przytaczałem dane dotyczące wysokowęglowodanowego posiłku, który jest w stanie podnieść stężenie insuliny nawet na 6 h. Może mieć to duże znaczenie dla sportowców i osób odchudzających się, gdyż insulina jest hormonem anabolicznym. Dlatego „blokuje” procesy kataboliczne, w tym mobilizację i zużywanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]